Fonksiyonel egzersiz, kuvvet, dayanıklılık, sürat, çabukluk, denge, güç ve bu özelliklerin devamlılığını destekleyen birçok metodun bir arada kişiye özel sentezlenmesi sonucu oluşturulan programdır.
Postur iskelet sistemimizin doğru duruş şeklidir. Tıp dilinde postür(duruş), vücut kısımlarının diziliş ve düzenidir. Vücudumuzun duruşu, duygusal durum, vücut tipi, alışkanlıklar, kalıtım ve kas dengesi gibi birçok faktör tarafından belirlenir. Postür statik veya dinamik olarak ikiye ayrılır. Oturma, ayakta durma, yatma sırasında vücudun duruş şekline statik postür (sabit duruş), hareket esnasında vücudun duruş şekline ise dinamik postür (hareketli duruş) denilir.
Kas iskelet sisteminde bir zorlanma olmadan, vücudun normal eğriliklerinin korunduğu, eklemlere uygulanan kuvvetlerin dengeli dağıldığı duruşa normal postür yada normal duruş denilir. Doğru postur baş ve göğüs dik, çene, karın ve kalça içe çekik, dizler düzgün ve ayak araları 15 cm aralık olacak şekilde ayakta durmaktır. Doğru postürde kaslar arasında dengeli bir bağlantı vardır. Bu da omurga üzerine binen yükü azaltır.
İyi bir postür eğitimi çocukluk yaşından itibaren başlar. Kötü postür hayatın ileri dönemlerinde karşılaşılabilecek birçok romatizmal hastalığın, organ bozukluklarının ve ruhsal bozuklukların sebebi olabilir. Doğru postur ve postural egzersiz ile boyun, bel, sırt ağrıları ve yorgunluk azalır. Vücut ağırlık merkezi güçlendirilir ve hayat konforu yükselir. Siz de bir ayna yardımı ile kendi posturunuzu gözlemleyebilirsiniz. Postural fonksiyonel analiz, kişiye özel egzersiz planlarken önemlidir.
<< Postür her yönü ile vitrininizdir.>>
Birlikte çalışarak ona güçlü nefesler aldırabilir konforunuzu arttırabiliriz.
Doğru Postural Duruş için nelere dikkat etmeliyiz…
BİZE DANIŞIN